See more objects with the tag environment, concrete, growth, wall paneling.

Object Timeline

  • We acquired this object.

2017

  • Work on this object began.

2019

2020

  • You found it!

Bioreceptive Concrete Panels, 2017-2019

It was architect: Bartlett School of Architecture and designed by Marcos Cruz, Richard Beckett and Javier Ruiz. It is dated 2017-2019. Its medium is panels (2).

These concrete panels are designed to encourage the growth of mosses, lichens, and algae—all resilient organisms that conduct photosynthesis and absorb air pollution. The concrete is milled to produce fissures and depressions in geometries that are optimized to be bioreceptive. The panels are then seeded, creating a favorable environment for biocolonization when they are installed as architectural façades.

It is credited Courtesy of the designers and sponsored by University College London, Lambeth Council, and Transport for London.

Our curators have highlighted 1 object that are related to this one.

This object was previously on display as a part of the exhibition Nature—Cooper Hewitt Design Triennial.

There are restrictions for re-using this image. For more information, visit the Smithsonian’s Terms of Use page.

For higher resolution or commercial use contact ArtResource.

If you would like to cite this object in a Wikipedia article please use the following template:

<ref name=CH>{{cite web |url=https://collection.cooperhewitt.org/objects/2318798872/ |title=Bioreceptive Concrete Panels, 2017-2019 |author=Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum |accessdate=11 July 2020 |publisher=Smithsonian Institution}}</ref>